HotSpots Magazine
Adverteren op www.hotspotsmagazine.nl
Home HotSpots Magazine Fashion HotSpots Magazine beauty HotSpots Magazine Lifestyle HotSpots Magazine eten & uitgaan HotSpots Magazine Interviews HotSpots Magazine Columns HotSpots Magazine Gespot HotSpots Magazine Jij in hotspots HotSpots Magazine Winnen HotSpots Magazine adverteren
Marieke A la carte HotSpots Magazine Restaurantgids HotSpots Magazine Uitgaan HotSpots Magazine Theaters
Volg ons op Twitter
HotSpots magazine
Carola Doornbos banner
HotSpots magazine
Zwaar bewolkt Zwaar bewolkt bij 22.2°C

High Tea op Landgoed Staverden

High Tea op Landgoed Staverden

We zijn onderweg naar het plaatsje Staverden, officieel het kleinste stadje van de Benelux. Dit omdat het in 1298 stadsrechten kreeg van de Duitse koning Rudolf. Graaf Reinoud, de toenmalige bewoner kwam alleen niet ver met het bouwen van deze stad. Hij bouwde alleen zijn eigen stenen huis. Als we het landgoed oprijden zien we het huidige kasteel, inmiddels het 4de, dat in 1906 gebouwd is op de fundamenten van het vorige kasteel uit de 18de eeuw.

Tijdens een wandeling door de prachtige kasteeltuinen merken we dat het echt herfst is, het waait behoorlijk. De gekleurde bladeren vliegen ons om de oren en doordat de zon af en toe door de grote wolken schijnt lijken ze wel van goud. We wandelen richting het Koetshuis, dat tegenover het kasteel ligt. Hier wordt elke zondag een onbeperkt High Tea Buffet geserveerd. Bij binnenkomst worden we hartelijk ontvangen door gastvrouw Katherine Timmers en zij vertelt ons dat het Koetshuis vroeger diende als stalling voor de koetsen en de paarden van de graven van het kasteel. Vandaar de echte koets, de klinkertjes op de vloer en de aanwezigheid van de orginele paardestallen aanwezig.
Het hoge plafond met houten balken, de rode fluwelen barokstoelen, het witte tafellinnen en de livemuziek geven het Koetshuis een warme gezellige sfeer. We nemen met het hele gezin plaats aan de ronde tafel en luisteren naar de uitgebreide toelichting over de verschillende soorten thee. De kinderen gaan voor de bosvruchten met gedroogde aardbeien, terwijl wij de groene thee met citroen nemen. Het buffet is een mengeling van zoet en hartig. Een vegetarische quiche, wildragout in een bakje van bladerdeeg. Ook heerlijke broodjes met beleg zoals gerookte zalm, boerenkaas en diverse vleeswaren. Als we dan over gaan op zoet is het moeilijk kiezen, dus we proberen van alles maar een beetje. Op ons bord leggen we een soesje, arretjescake, scones met creme suisse en tiramisutaart. En omdat we nog niet alles geproefd hebben gaan we de 2de ronde voor de bosvruchten cheesecake, truffels, muffins en de chocoladebroodjes. Het is allemaal heerlijk...

Wij genieten nog even na op het terras van de nabij gelegen oranjerie, terwijl de kinderen het doolhof aan het ontdekken zijn en de witte pauwen zoeken, waar het kasteel om bekend staat. Dan wordt het echt tijd om te gaan en we bedanken het team voor onze heerlijke zondagmiddag.

Brasserie Staverden

Uddelermeerweg 2
3852 NT Staverden
T 0577 - 40 75 43

Hotspots Magazine
The Novice

The Novice

Omringd door vier uitgestrekte bossen in de gemeente Nunspeet vinden we het dorpje Vierhouten. Met midden in het hart van het dorp een nostalgische boerderij, die van binnen omgetoverd is tot een sfeervol romantisch restaurant, The Novice.

Bij binnenkomst zorgen de eikenhouten balken en de vele kaarsen voor een intieme sfeer en de prachtig ingedekte tafels met hun witte linnen nodigen ons uit om aan tafel te gaan. Maar we nemen eerst plaats aan de gezellige bar, die het restaurant in tweeën deelt. De bistro, met zijn eigen kaart aan de ene kant, en aan de andere kant het restaurantgedeelte met een uitgebreide menukaart. Tijdens ?een heerlijke Prosecco en een kroketje van beenham nemen we de kaart door met eigenaar en chefkok Gerwin Kuiper, die ons graag verrast met zijn The Novice 5 gangen menu.

We krijgen een ronde tafel bij de piano en genieten van het kaarslicht dat prachtig weerkaatst in de wijnglazen en de met zorg gemaakte verse bloemstukken. Onze vriendelijke gastvrouw Jeanet van Rijssen zorgt ervoor dat we ons helemaal thuis voelen en legt onze eerste gerecht met veel liefde uit. Een terrine van zalm en paling met daarnaast een gebakken coquille en een gamba op een stokje, hiernaast Hollandse garnaaltjes met saffraan en schaaldierensaus. Hierbij genieten we van een witte wijn, een mooie Sancerre uit 2009.

Het volgende gerecht is een dubbel getrokken ossenstaartbouillon, die aan tafel uitgeschonken wordt in een prachtig diep wit bord met hierin een crostini en een schuim van Madera. De spoom die we hierna geserveerd krijgen heeft de smaak van bosvruchten en is heerlijk fris.

Ons hoofdgerecht is wild, rosé gebraden hertenrug met aardappelpuree en groenten en in een apart schaaltje herten-goulash. Uiteraard een gerecht dat hier, midden in het wildgebied van Nederland, rechtstreeks uit de bossen helemaal tot zijn recht komt. Na al deze prachtige gerechten kan een grand A niet ontbreken: drie kleine zoetigheden naast elkaar. Een warm chocoladetaartje, chocolademousse met vanille crème en huisgemaakt vanille ijs, het is om te smullen.

Na ons kopje thee en de zalige friandises, zijn we echt verzadigd en verkwikt en aanmerkelijk aangedikt, zoals mijn oma dat zo mooi kon zeggen. Het was een heerlijke avond en we bedanken Gerwin en Jeanet en hun team dan ook hartelijk voor hun gastvrijheid.

‘’La tonnellerie’’ The Novice
Nunspeterweg14
8076 PD Vierhouten
0577-411662
thenovice@planet.nl
www.thenovice.nl

Hotspots Magazine
Bekijk online ons magazine!
HotSpots magazine
RedCard
HotSpots magazine