HotSpots Magazine
Adverteren op www.hotspotsmagazine.nl
Home HotSpots Magazine Fashion HotSpots Magazine beauty HotSpots Magazine Lifestyle HotSpots Magazine eten & uitgaan HotSpots Magazine Interviews HotSpots Magazine Columns HotSpots Magazine Gespot HotSpots Magazine Jij in hotspots HotSpots Magazine Winnen HotSpots Magazine adverteren
columns HotSpots Magazine Laura HotSpots Magazine Lotte HotSpots Magazine Mark HotSpots Magazine Minou HotSpots Magazine Monique
Volg ons op Twitter
HotSpots magazine
Carola Doornbos banner
HotSpots magazine
Zwaar bewolkt Zwaar bewolkt bij 7.6°C

Column Monique

Tradities in Nederland

Hotspots editie 28

Ik vraag mij wel eens af waar tradities vandaan komen. Wie heeft beschuit met muisjes verzonnen bij een geboorte en oliebollen en vuurwerk op oudejaarsavond. Waarom geef je de ander een cadeau op z’n geboortedag, wordt een boot gedoopt met een fles champagne en verven we eieren met Pasen. Om nog maar niet te spreken van Sinterklaas.

Eigenlijk is het toch te gek voor woorden. Zo’n verklede ouwe man op een paard door het dorp met een nepbaard met daaromheen rennende pieten en gillende kinderen. Wij hadden dit jaar ook weer een “excuus kindje” (lees nichtje) om mee te doen in het feestgedruis. Het is toch wat, dat we met z’n allen onze kinderen zitten voor te liegen.

Vorig jaar stond ik met mijn nichtje van anderhalf bij de bakker. Naast mij kwam een man staan van Afrikaanse afkomst. Wijst ze vrolijk naar deze man met de mededeling: hè Zwarte Piet! Ik sta met schaamrood op mijn kaken en de man reageert heel relaxed. Ja, dat klopt zegt hij, ik ga even een broodje kopen voor de Sint.

Nee, even alle gekheid op een stokje; waar zijn we mee bezig. Ik las dat er dit jaar 30% minder hulpSinterklazen en Pieten zijn besteld door particulieren rond 5 december. Ja, vreemd is het niet, want waarom zou je Sinterklaas thuis uitnodigen als je aan het bezuinigen moet in je gezin.

Geloof dat onze kinderen amper 6 jaar oud waren en er al achter kwamen dat de Sint op televisie niet leek op die in dorp. O, dat is toch een verklede man, net als de paashaas? Dus gelijk maar korte metten gemaakt met deze traditie. Dit jaar, voor het eerst in 44 jaar, vieren wij geen kerst met de wederzijdse familie op één van de kerstdagen. Wat een rust. We hebben allemaal een hele week vrij dus plannen we lekker gezellig samenzijn op de dagen er omheen.  Flauwe grappen op 1 april, ik heb er een hekel aan op alle dagen van het jaar trouwens. Tradities veranderen ook met de tijd mee, want vader, moeder en rijtje kinderen is echt ouderwets. Het is nu het gebroken gezin, samengestelde gezin, tweede leg gezinnen enzovoort. En als over tien jaar het nog steeds onmogelijk is voor starters en jonge gezin om een hypotheek te krijgen dan worden huizen ingericht als meergeneratiewoningen waarbij ouderen voor de kleinkinderen zorgen en andersom. Misschien ontstaat er wel een nieuwe traditie. Hebben we gelijk een bestemming voor al die leegstaande zakelijke panden.
Soms verdenk ik koningin Beatrix ervan dat zij de laatste wil zijn van het koningshuis. Dat prins Willem gewoon regeringsambtenaar wordt op den duur, omdat die onbetaalbare poppenkast om het koningshuis heen niet meer uit te leggen is. Vraag eens aan de huidige generatie waarom Prinsjesdag er is? Sommige tradities zijn toch ontzettend achterhaald?

Tradities moeten we maar gewoon afschaffen, dat scheelt een hoop centen denk ik…. Hoewel de traditie officieel trouwen met je geliefde (en ten huwelijk gevraagd worden) toch wel heel bijzonder blijft en je kan raken in het diepst van je ziel. Ja, die houden we er in! En dan gewoon de naam dragen van je man, niks ongeëmancipeerds aan. Trots op elkaar heet dat!

Bekijk online ons magazine!
HotSpots magazine
RedCard
HotSpots magazine