HotSpots Magazine
Adverteren op www.hotspotsmagazine.nl
Home HotSpots Magazine Fashion HotSpots Magazine beauty HotSpots Magazine Lifestyle HotSpots Magazine eten & uitgaan HotSpots Magazine Interviews HotSpots Magazine Columns HotSpots Magazine Gespot HotSpots Magazine Jij in hotspots HotSpots Magazine Winnen HotSpots Magazine adverteren
columns HotSpots Magazine Laura HotSpots Magazine Lotte HotSpots Magazine Mark HotSpots Magazine Minou HotSpots Magazine Monique
Volg ons op Twitter
HotSpots magazine
Carola Doornbos banner
HotSpots magazine
Zwaar bewolkt Zwaar bewolkt bij 7.6°C

Column Monique

Nostallergie

Hotspots editie 22

Het woord nostalgie komt volgens Wikipedia uit het Grieks: noostol = thuiskomst en algia = droefheid, pijn, lijden het gevoel iets belangrijks of dierbaars te zijn kwijtgeraakt.
Nostalgie is gebonden aan tijd maar vooral aan gevoel. Foto’s uit de “oude doos” geven vaak een melancholiek gevoel waardoor je weer even beseft wie je in de tegenwoordige tijd bent.
Wij zijn in het bezit van een huis van meer dan 110 jaar oud en ik heb twee foto’s laten vergroten uit omstreeks 1910 en 1930. Wat vooral opvalt zijn de vele bomen langs het zandpad voor ons huis. Berkenbomen wel te verstaan. En zo is de straatnaam ooit ontstaan. Helaas is alles gekapt door de jaren heen, baal ik dus gewoon van!

Waar gaat je volgende hotspotstukje over mam, vraagt mijn zoon? Het gaat over nostalgie. O, leuk zegt hij, kun je schrijven over zo’n spelletje met van die letterblokjes van vroeger, je weet wel wat ik nu op mijn telefoon speel. Ik wilde nog even verder praten over oud Hollandse spelen maar hij zit al met zijn koptelefoon op, online de hele wereld overhoop te schieten met mensen uit Korea en Amerika! Eén van de opa’s en oma’s is al slim geweest: Kopje thee drinken met een koekje erbij met de kleinkinderen is er tegenwoordig niet meer bij dus die hebben een eigen Facebookprofiel gemaakt!

Onze zoon werkt zaterdag van 11.00 uur tot 23.00 uur. Komt thuis, kleedt zich om en vertrekt richting de discotheek tot een uur of 4. Wij kijken elkaar aan en zeggen in koor: tja, dat deden we 5 jaar geleden ook nog wel en nestelen ons lekker op de bank voor de open haard.

Het leek de dag van gisteren dat ik 40 jaar werd en iedereen riep: “het leven begint bij 40” en vol goede moed telden de jaren door. Volgens mij roepen mensen dat alleen maar om zichzelf moed te geven. Want wie zit er nu op te wachten dat je lijf op een zuil gaat lijken, je armen te kort worden om de krant te lezen en je een hele dag moet bijkomen als je een keer later dan 3 uur s nachts naar bed gaat met 4 wijntjes op. Nee, we zitten allemaal te wachten op rimpels boven je knieën en grijze haren op plekken die je al helemaal niet wilt weten, haren op je kin danwel terugtrekkend tandvlees!

En als klap op de vuurpijl: loop je met je mooie dochter door het dorp en geen jonge man die meer naar je lacht en knipoogt. Ik mag het doen met: zo, die jonge dame gaat op haar moeder lijken…. Hoezo nostalgie? NOSTALLERGIE zul je bedoelen…

Even een momentje van zelfreflectie. Wat is dan “het leven”? Geniet ik niet verschrikkelijk van mijn knappe zelfstandige pubers die ik met een goed gevoel het echte leven in zie gaan? En niet te vergeten van al die peutertjes en baby’s van mijn zussen? Heb ik niet de liefste man van de hele wereld en kom ik nog goed mee op de arbeidsmarkt als zelfstandige? Schrik mij weer rot als ik strakgetrokken mensen op televisie zie die trots vertellen dat ze 10 uur per week in de sportschool vertoeven en op een blaadje sla leven. Jongens, hou daar eens mee op. Snap best dat ouder worden niet altijd leuk lijkt in de spiegel maar wees blij als je gezond bent en al je kennis en ervaring met de volgende generatie mag delen.

NOSTARKIE is het nieuwe woord voor 2012; thuiskomen (noostol) en zelfredzaam zijn (autarkie). Dus niet afhankelijk van alles en iedereen als het gaat om geloven in jezelf en zelf richting kunnen geven aan je leven. 

Bekijk online ons magazine!
HotSpots magazine
RedCard
HotSpots magazine